Jak wybrać odpowiednie nasiona ogórków?

Opiewane w dziecięcej piosence warzywo stanowi jeden z najważniejszych składników wielu kuchni z całego świata. Ogórek stanowi ważną część typowo polskiego menu, ale można go znaleźć także w przepisach m.in. niemieckich i greckich. Duże znaczenie mają przy tym odmiany. Sprawdź, jakie nasiona wybrać stosownie do celu upraw!
Przeczytaj również: Dekoracja na roczek — co wybrać?
Ogórek ogórkowi nierówny…
Czy te warzywa (czy, bardziej biologicznie poprawnie – owoce) dzielą się tylko na szklarniowe i gruntowe? Oczywiście, że nie! Istnieje wiele odmian o różnych walorach smakowych i nie tylko. Sprawdź poniżej przykłady ogórków idealnych na przetwory i do spożycia na surowo.
Przeczytaj również: Jak optymalnie wykorzystać kołki chemiczne?
Odpowiednie do kiszenia i na inne przetwory
Wśród warzyw przeznaczonych na kiszonki i kwaszonki wyróżnia się m.in. Juliana. To jeden z najpopularniejszych rodzajów, charakteryzujący się cylindrycznymi, kształtnymi okazami. Jest bardzo plenny, a przy tym odporny na choroby i nie wymaga mocnych oprysków.
Przeczytaj również: Szybki i wygodny wywóz gruzu w Warszawie
Warto też zwrócić uwagę na Octopusa. Nasiona ogórków tej odmiany są chętnie wybierane do upraw ekologicznych, co wynika m.in. z ich dużej odporności na parcha dyniowatych, mączniaka prawdziwego i rzekomego, a także wirusa mozaiki. Ponadto wydaje dość długie, kształtne owoce, idealne do przetworów.
Gotowe do zjedzenia na surowo
Które rodzaje natomiast są najlepsze na sałatki i do jedzenia na surowo w ogóle? Wśród nich wyróżnia się Oriona. Owocuje bardzo obficie, a przy tym – szybko. Rewelacyjnie rośnie pod szklarniami i w tunelach. Ma smaczny miąższ i rewelacyjnie sprawdza się jako surowy dodatek do wielu dań.
Kolejna odmiana, świetnie smakująca zarówno na świeżo, jak i w formie przetworów, to Polan. Jej okazy są grubobrodawkowe i praktycznie nie tworzą pustych komór. Co istotne – w przeciwieństwie do wielu ogórków gruntowych, nie mają gorzkiego posmaku.
Wybierz najlepsze nasiona ogórków
Powyżej zapoznałeś się z kilkoma odmianami tych warzyw, które można jeść na surowo lub przeznaczyć na przetwory. Warto pamiętać, że dobrze jest sięgać po materiał siewny wysokiej jakości, co m.in. przekłada się na większy plon oraz zmniejszenie ilości stosowanych środków ochronnych. Najlepiej więc wybierać nasiona holenderskie.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Skuteczna ochrona karoserii – powłoka ceramiczna w Warszawie
Kupno nowego auta to duża inwestycja, dlatego warto o nie odpowiednio zadbać. Regularny przegląd techniczny i wymiana płynów to nie wszystko, należy też zatroszczyć się o ochronę karoserii. Spośród dostępnych opcji na szczególną uwagę zasługuje powłoka ceramiczna. Przeczytaj poniższy tekst i przeko

Dlaczego warto inwestować w migdałka na pniu do dekoracji tarasów i balkonów?
Migdałek na pniu cena to roślina, która zyskuje na popularności w aranżacji tarasów i balkonów. Dzięki swojej unikalnej formie oraz pięknym kwiatom stanowi doskonały element dekoracyjny, przyciągający wzrok i dodający uroku. Warto poznać zalety tej rośliny oraz jej zastosowania w ogrodnictwie, aby s