czwartek, 26 styczniaPodcast TV - Twoja własna telewizja internetowa
Shadow

Jak wybrać odpowiednie nasiona ogórków?

Opiewane w dziecięcej piosence warzywo stanowi jeden z najważniejszych składników wielu kuchni z całego świata. Ogórek stanowi ważną część typowo polskiego menu, ale można go znaleźć także w przepisach m.in. niemieckich i greckich. Duże znaczenie mają przy tym odmiany. Sprawdź, jakie nasiona wybrać stosownie do celu upraw!

Ogórek ogórkowi nierówny…

Czy te warzywa (czy, bardziej biologicznie poprawnie – owoce) dzielą się tylko na szklarniowe i gruntowe? Oczywiście, że nie! Istnieje wiele odmian o różnych walorach smakowych i nie tylko. Sprawdź poniżej przykłady ogórków idealnych na przetwory i do spożycia na surowo.

Odpowiednie do kiszenia i na inne przetwory

Wśród warzyw przeznaczonych na kiszonki i kwaszonki wyróżnia się m.in. Juliana. To jeden z najpopularniejszych rodzajów, charakteryzujący się cylindrycznymi, kształtnymi okazami. Jest bardzo plenny, a przy tym odporny na choroby i nie wymaga mocnych oprysków.

Warto też zwrócić uwagę na Octopusa. Nasiona ogórków tej odmiany są chętnie wybierane do upraw ekologicznych, co wynika m.in. z ich dużej odporności na parcha dyniowatych, mączniaka prawdziwego i rzekomego, a także wirusa mozaiki. Ponadto wydaje dość długie, kształtne owoce, idealne do przetworów.

Gotowe do zjedzenia na surowo

Które rodzaje natomiast są najlepsze na sałatki i do jedzenia na surowo w ogóle? Wśród nich wyróżnia się Oriona. Owocuje bardzo obficie, a przy tym – szybko. Rewelacyjnie rośnie pod szklarniami i w tunelach. Ma smaczny miąższ i rewelacyjnie sprawdza się jako surowy dodatek do wielu dań.

Kolejna odmiana, świetnie smakująca zarówno na świeżo, jak i w formie przetworów, to Polan. Jej okazy są grubobrodawkowe i praktycznie nie tworzą pustych komór. Co istotne – w przeciwieństwie do wielu ogórków gruntowych, nie mają gorzkiego posmaku.

Wybierz najlepsze nasiona ogórków

Powyżej zapoznałeś się z kilkoma odmianami tych warzyw, które można jeść na surowo lub przeznaczyć na przetwory. Warto pamiętać, że dobrze jest sięgać po materiał siewny wysokiej jakości, co m.in. przekłada się na większy plon oraz zmniejszenie ilości stosowanych środków ochronnych. Najlepiej więc wybierać nasiona holenderskie.